EX-Penternak Ikan Patin

Aku guna titles ni utk blog aku bukan sesaja ye mmg dulu aku pernah bela ikan patin masa sebelum aku migrate ke KL, ada la dalam 2-3 sangkar gak nak jaga bukan senang nampak jer senang pagi kene bagi makan petang kene bagi makan xleh miss kalau x nnt tumbesaran ikan-ikan tu lambat la.

1 Sangkar everage boleh sumbat 500-600 ekor ikan patin/talapia kebiasaannya 2 patin 1 sangkar (Note: aku cakap ada 3 kan :D), modal around 2000+ (Anak Ikan + makanan). Makanan dia biasa la pallet ada 3 jenis oh btw 1 musim = 3-4 bulan ke 6 bulan x ingat, yang aku ingat pallet tu ada 3 staged

1. Guni warna merah (kecik2 sebab anak ikan nyer kecik lagi)

2. Biru (Time ni ikan dah cukup besar dah)

3. Hijau (Last sampai la ikan boleh di jual)

kalau bebetul jaga everage sekor kan boleh dapat purata 900G – 1KG sekor depends la, skang ni harga sekilo RM12 :

1 Sangkar = 550 (tolak ikan mati etc)

purata sekor 950G

Harga Sekilogram = RM12 (retail)

(550 * 950) RM12= RM6270

So tolak modal 2000 = RM4270 bersih 1 musim untuk satu sangkar :D tu kalau jual sendiri la kalau jual borong lain plak la harga nyeee

Jadi Sekian Terima Kasih so harap2 xda la lagi tanya nape guna EX-Penternak Ikan Patin yeee

TQ Have A nice day!

Picture of The day:

Kat sini la dulu sangkor aku :D

sangkar1.JPG

very nice spot for memancing :p every time balik mesti memancing hehe

sangkar2.JPG

Lokasi:

Kg Bangau tanjung Temerloh Pahang (belakang rumah aku la tuu! :p)

Posted under: Yada!!

Tagged as: , , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hero ;) :| :x :twisted: :tido: :tensen: :swt: :spot: :sleepy: :shock: :run: :roll: :pasrah: :oops: :o :nono: :nangis: :muzik: :mrgreen: :mabuk: :lol: :kerek: :joget: :idea: :hedban: :evil: :desk: :cry: :cayo: :bored: :blur: :arrow: :amok: :P :D :?: :? :33: :32: :31: :30: :29: :28: :27: :26: :25: :24: :23 :22: :21: :20: :19: :18: :17: :16: :15: :13: :12: :11: :10: :09: :08: :07: :06: :05: :04: :03: :02: :01: :) :( :!: 8O 8)