CCRIS and aku~

Baru ni (xda la baru lame gak la b4 harga minyak naik ari tu) duk la sebok-sebok nak beli ketekan sekali salesmen yang jual kete tu call kate nama aku ada dalam CCRIS dengan blur-blur nyer aku duk pikir mane la la datangnyer CCRIS aku ni setahu aku kredit kad seme dah bayar loan seme ok jer bayar bulan-bulan tup-tup ada CCRIS kan mau nyer x blur :bored: , So aku buat investigation la keep track balik financial history aku (sib baik ada buat buku kire-kire kalau xda kompem bertambah blur :33: ).

Cari punya cari terperasan satu EON Bank Kredit kad balance setelment tahun 2006 nyer, baru teringat dah bayar full tp confirmation letter termination xda plak dia hantor lagi. Aku call la EON bank esokan hari nyer, sekali minah EON bank tu check cakap aku nyer kredit account overdue 12 bulan :30: wtf? rupa nyer ari tu derang x close account sebab ada belen RM 59.57 intrest dah kumpul-kumpul 1 thn + 8 bulan (hari yg aku call tu dah bulan 8) + late charge ape ke haram nyer ntah + legal fee total seme dekat 2k, cam siot jer aku hanginĀ  :01: la tak pasal-pasal jer minah tu kene emo gan aku hahahaha, dia dah x tahan layan aku agak nyer dia set kan appointment untuk aku gan kredit manager dia ke-esokan hari nyer suh dtg bank untuk bincang.

So esok nyer tu aku g laa bank jumpa gan sorang mamat ni, dia cakap account aku dah masuk blacklist dah :04: pehtu tu aku cakap la bukan salah aku kan masa buat setelment ari tu cakap dah xda belen ni tetiba plak ada belen xda call xda apa tetiba jer nak blacklist duk godek sini godek sana nak tak nak dia cakap aku kene bayar gak total amount RM2234.89 :tensen: ampeh tol dia cuma boleh tolong buangkan nama aku dari blacklist ubah jadi CCRIS jer :28: adieh then dia suggest buat installment payment RM250 sebulan sampai abih setel semua :nangis: , nak tak nak terpaksa la xkan nak naik court plak kot aku dah la x berduit nak naik turun court ni sekali kalah mampus nak setel duit legal lagi :11: .

So kesimpulannya kalau ada kredit kad tu and nak buat account closing make sure dpt confirmation black and white dari bank nanti jadi cam aku plak :26: kan dah x dpt beli kete baru :28: :05: :13: :nangis:

argghh ingat balik buat aku geram plak gan EON bank ni :01:

Roger and out!

Hoax,Spam and Malaysian

Dah jadi cam trend plak Penguna Internet Malaysia ni bila dapat email yang pasal forward-foward ni mudah sangat percaya nyer, iskk tak tau ke mende alah tu duk mengabihkan bandwitdh dan masa jer! hari tak faham-faham ke? tak reti nak beza mana betul mane tak betul ke orang malaysia ni? nak kata x pandai tak boleh sebab kalau tak pandai tak ada la depa seme ni guna net kan, yang suka forward-forward ni seme yg educated nyer orang dan yang tertipu pun banyakannyer semua educated gak pelik bebenor belaja degree master ape ke bende seme tu tapi bley gak tertipu dengan chain mail/hoax ni?.

Sampai mane tahap degree/master derang tu ye? aku bukan nak membanga tapi aku ni yang ada SPM pun tau nak beza mane betul mane tak betul kalau email cakap kalau forward dpt duit semua tu bullshit jer automatik masuk SPAM kalau ada yang sesat ke Inbox email aku buat semak jer nak membaca nyer.

Kalau baca kat harian metro tu pun bersepah berita pasal org kene tipu dengan email scam ni, tu la memasing mentaliti fikir duit je + rasa tamak tu terlebih sangat tu sampai kene tipu, bak kate org tetua malu bertanya sesat jalan bab ni malu bertanya korang yang rugi laa. korang belaja tinggi-tinggi so fikir la dulu sebelum kene jangan dah kene baru la terhengeh-hengeh nak pegi report polis report paper la apa la salah korang sebab tamak!.

Jadi pesanan aku untuk hari ni kepada sesapa yang ada adik beradik saudara mara cucu cicit makcik pakcik maklong paklong tu ingat-ingatkan la derang pasal benda-benda ni:

  • Jangan percaya Email kononya anda menang loteri ke apa (haram tu judi kalau betul pun)
  • Jangan percaya Email konon nyer cakap kalau forward dapat duit semua tu karut semata-mata
  • Jangan jadikan habit duk forward email-email yang cam ni kalau korang forward nanti yang terkene tu makcik ke pakcik korang tak ke naya je?.

Lastly BERINGAT SEBELUM KENE tak ada bende senang dalam dunia ni korang forward email tu berjuta kali pun takkan kaya nyer, Usaha tu tangga kejayaan (cewah bernas betul ayat aku ni haha).

Thank You! :muzik: :32:

PS: Pesanan ini juga di tujukan kepada semua ahli keluarga saya Sekian :joget:

Exabytes and me …

Last week I terminated my account on Exabytes this morning I got an email saying that they refunded me :31:

Hello Idzuwan,

Thank you for your reply.

Hosting Account Termination request for:

Domain Name: fakq.net

has been approved. Though we’re sorry to see you go, we’ve terminated your hosting account as you’ve requested.

For your information, I have credited back RM165.83 into your billing account as the refund of your cancellation. Please take note that the credit will be applied into your next invoice with Exabytes.

If you have any enquiries, please do not hesitate to contact. Thank you.

Best Regards,

Avian
………………………………..
Customer Service Executive,
Exa Bytes Network Sdn Bhd

Web: www.exabytes.com | www.exabytes.com.my
Helpdesk: support.exabytes.com

Their support servives was ok but due to repeating problem with the server hosting my account and no permanent solution from them (actually they offered to transfer to other host but it too late already got another webhost).

I still recommend Exabytes if you are hosting a low traffic web or only serving people from local (Malaysia) because I still have 1 more hosting packages with them that hosted www.v-kings.com, thank god it not on the same server giving me the problem :06: .