Hoax,Spam and Malaysian

Dah jadi cam trend plak Penguna Internet Malaysia ni bila dapat email yang pasal forward-foward ni mudah sangat percaya nyer, iskk tak tau ke mende alah tu duk mengabihkan bandwitdh dan masa jer! hari tak faham-faham ke? tak reti nak beza mana betul mane tak betul ke orang malaysia ni? nak kata x pandai tak boleh sebab kalau tak pandai tak ada la depa seme ni guna net kan, yang suka forward-forward ni seme yg educated nyer orang dan yang tertipu pun banyakannyer semua educated gak pelik bebenor belaja degree master ape ke bende seme tu tapi bley gak tertipu dengan chain mail/hoax ni?.

Sampai mane tahap degree/master derang tu ye? aku bukan nak membanga tapi aku ni yang ada SPM pun tau nak beza mane betul mane tak betul kalau email cakap kalau forward dpt duit semua tu bullshit jer automatik masuk SPAM kalau ada yang sesat ke Inbox email aku buat semak jer nak membaca nyer.

Kalau baca kat harian metro tu pun bersepah berita pasal org kene tipu dengan email scam ni, tu la memasing mentaliti fikir duit je + rasa tamak tu terlebih sangat tu sampai kene tipu, bak kate org tetua malu bertanya sesat jalan bab ni malu bertanya korang yang rugi laa. korang belaja tinggi-tinggi so fikir la dulu sebelum kene jangan dah kene baru la terhengeh-hengeh nak pegi report polis report paper la apa la salah korang sebab tamak!.

Jadi pesanan aku untuk hari ni kepada sesapa yang ada adik beradik saudara mara cucu cicit makcik pakcik maklong paklong tu ingat-ingatkan la derang pasal benda-benda ni:

  • Jangan percaya Email kononya anda menang loteri ke apa (haram tu judi kalau betul pun)
  • Jangan percaya Email konon nyer cakap kalau forward dapat duit semua tu karut semata-mata
  • Jangan jadikan habit duk forward email-email yang cam ni kalau korang forward nanti yang terkene tu makcik ke pakcik korang tak ke naya je?.

Lastly BERINGAT SEBELUM KENE tak ada bende senang dalam dunia ni korang forward email tu berjuta kali pun takkan kaya nyer, Usaha tu tangga kejayaan (cewah bernas betul ayat aku ni haha).

Thank You! :muzik: :32:

PS: Pesanan ini juga di tujukan kepada semua ahli keluarga saya Sekian :joget:

Posted under: Personal Life, Yada!!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

hero ;) :| :x :twisted: :tido: :tensen: :swt: :spot: :sleepy: :shock: :run: :roll: :pasrah: :oops: :o :nono: :nangis: :muzik: :mrgreen: :mabuk: :lol: :kerek: :joget: :idea: :hedban: :evil: :desk: :cry: :cayo: :bored: :blur: :arrow: :amok: :P :D :?: :? :33: :32: :31: :30: :29: :28: :27: :26: :25: :24: :23 :22: :21: :20: :19: :18: :17: :16: :15: :13: :12: :11: :10: :09: :08: :07: :06: :05: :04: :03: :02: :01: :) :( :!: 8O 8)